Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

03 June '18: Bootcamp renovatietechnieken
← terug naar overzicht

info

Het Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw is partner binnen het project ‘Revivak’, een project van Interreg Vlaanderen-Nederland dat de aandacht voor ambacht en techniek aanwakkert. Binnen dit project worden gedurende het jaar meerdere workshops, cursussen en vakmansschapsbeurzen georganiseerd en zet ons Opleidingscentrum zich in voor de herleving van oude ambachten.

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn en een toenemende waardering bij consumenten, creatievelingen en ondernemers voor verfijnd ambachtelijk werk en vakmanschap. Ambachtelijk werk staat immers voor authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Toch lijken technische beroepen niet erg aantrekkelijk voor jongeren en werkzoekenden: de instroom van jongeren naar technische of beroepsscholen is onvoldoende en zo gaat mogelijk kostbare vakkennis verloren. Dit bedreigt het ambachtelijk vakmanschap, juist op het moment dat de consument er een hernieuwde interesse in heeft.

‘Revivak’ speelt hierop in en richt zich op het behoud en stimulering van werkgelegenheid binnen vakmanschapsberoepen, specifiek in de bouw- en restauratiesector. Aangezien deze sector relatief onbekend is voor werkzoekenden wil Interreg Vlaanderen-Nederland via ‘Revivak’ de aandacht revitaliseren voor ambacht en techniek. Door middel van stages, excursies, bootcamps en internetcolleges wordt gezorgd voor kwalitatief personeel in Vlaanderen en Nederland, dat succesvol ingezet kan worden in bijvoorbeeld de erfgoedsector.

Meer informatie: www.grensregio.eu

Het Opleidingscentrum voor Hout en Bouw organiseert een bootcamp met informatie over diverse oude ambachten in een historische locatie.

Programma Zondag 3 juni 2018 : Publieksdag

Van : 10u00 tot 17u00
In het kader van Openkerkendag die georganiseerd wordt in heel Belgie zet het Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw haar tenten op in het pittoreske kerkje Onze Lieve Vrouw Onbevlekt op de Landsdijk in Bassevelde.
Er zijn opstellingen over de historische kennis van de ambachten die betrekking hebben op restauratie van oude gebouwen.

- Steenkappen
- Schilderen – verf maken
- Houtbewerking : monumentale houtbouw
- Smeden : zilversmid
- Decoratietechnieken

Er is ook gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Programma Maandag 4 juni 2018 : Ontvangst scholengroepen

Van : 10u00 tot 15u30
In het prachtige kader van de kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt in Bassevelde gaan we de verschillende renovatietechnieken bespreken die betrekking hebben op het instandhouden van oude gebouwen.

We ontvangen de laatstejaars leerlingen van de afdelingen schildertechnieken, houtbewerking, smeden en lassen, metsers.

10u00 : Ontvangst van de scholengroep
Locatie : Kerk OLV Onbevlekt, Landsdijk 74 te Bassevelde

10u15 : Rondleiding op de historische site met aandacht voor de diverse restauratie- Technieken. De vakleerkrachten geven uitleg per ambacht.

12u30 : Vertrek naar De Groote – Houtboerke
Locatie : Langerbruggekaai 5 te 9000 Gent

13u00 : Broodjes met frisdrank

13u15 : Ontvangst bij De Groote – Houtboerke met een broodje

13u30 : Rondleiding in het bedrijf : toelichting bij de nieuwste CNC machines voor hout en
steen in de respectieve zagerijen.

15u00 : Uiteenzetting over hout en houtproducten door Philip Dewart

15u30 : Einde programma met een alcoholvrij biertje en terug met de bus naar de scholen