Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

08 May '18: Bootcamp smeden
← terug naar overzicht

info

Wil je ontdekken of je over voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen beschikt? Schrijf je dan in voor onze 2-daagse bootcamp smeden. Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn onlosmakelijk verbonden met het leren beheersen van het smeden. Het uitoefenen van dit oude ambacht vereist besluitvaardigheid, inzicht en concentratie. Tijdens de bootcamp worden die op een levendige en interactieve manier getraind.

In deze (gratis) cursus ontdek je, onder begeleiding van een ervaren smid, de geheimen van dit oude ambacht. Je maak kennis met het vuur, het materiaal en het gebruik van verschillende gereedschappen.

De bootcamp wordt gegeven op het terrein van Slot Schaesberg, Slot Schaesberg-Laan 100, 6371 KZ, Landgraaf (Nederland). De restanten van het eeuwenoude Slot Schaesberg staan in Zuid-Limburg, middenin een heuvelrijk beekdal. Het kasteel en de bijbehorende bouwhoeve worden de komende jaren steen voor steen, daklei voor daklei, mergelblok voor mergelblok volgens de oude methodes herbouwd.

Tijdens de bootcamp dagen we je uit om de smeedhamer, de smeedtang en het smeedijzer op te pakken en onder begeleiding van een ervaren leermeester smid een eigen werkstuk te smeden!

Natuurlijk krijg je ook een rondleiding over het terrein en maak je kennis met de geschiedenis en de toekomstplannen van Slot Schaesberg. Kortom een unieke ervaring die je nooit meer vergeet!

Inschrijven
Deelname aan de bootcamp is gratis en open voor iedereen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.
De lessen zijn helemaal op de praktijk gericht en worden gegeven door een ervaren leermeester smid, die de lessen aanpast aan het niveau van de deelnemer. Heb je al ervaring, dan ga je in overleg met de smid zelfstandig aan de slag met een opdracht.

  

Programma
De bootcamp vindt plaats op 8 en 9 mei. Op beide dagen ben je ’s ochtend en ‘s middags 2 uur aan het smeden. Daarnaast is er voldoende tijd om kennis te maken met de smid. Hij vertelt je waarom hij het vak zo leuk en boeiend vindt, waar je het vak kunt leren en wat je als smid kunt verdienen.
We bieden je ook de mogelijkheid om persoonlijk kennis te maken met een aantal smeden die het smeden als beroep uitoefenen. Deze smeden zijn bij ons te gast tijdens het Internationale Smedenfestival en de Vakmanschapsbeurs Smeden die we op 11 en 12 mei organiseren. Als je daar belangstelling voor hebt, laat ons dat dan op 8 of 9 mei weten.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding over het terrein bezoek je en krijg je uitleg over, de restanten van het kasteel, de fundamenten van de Poorttoren, de groentetuin en het omliggende terrein. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld en de herbouwplannen uitgelegd.

Inschrijven 
Heb je interesse? Dan kan je hier onderaan inschrijven!

Programma dinsdag 8 en woensdag 9 mei

Dinsdag:
10.00            Inloop.
10.30 – 10.40 Uitleg programma, voorstellen leermeester.
10.40 – 13.00 Praktijkoefeningen.
13.00 – 13.45 Lunch.
13.45 – 16.00 Praktijkoefeningen.
16.00 – 16.45 Rondleiding Slot Schaesberg.

Woensdag:
10.00            Inloop.
10.30 – 12.45 Praktijkoefeningen.
12.45 – 13.30 Lunch.
13.30 – 15.45 Praktijkoefeningen.
15.45 – 16.15 Nabespreking.

  

Project Revivak is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu


schrijf je in