Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

04 April '18: Bouw mee aan een 17e eeuws kasteel!
← terug naar overzicht

info

             

 

Wil je meer leren over oude en moderne ambachten en wil je een blijvende bijdrage leveren aan de herbouw van een 16e eeuws kasteel en 17e eeuwse bouwhoeve? Schrijf je dan in voor de snuffelstage die op 4 en 5 april 2018 georganiseerd wordt op Slot Schaesberg. In deze (gratis) cursus maak je kennis met de ambachtelijk manier van bouwen, metselen, voegen, timmeren en smeden en leer je ook over nieuwe technieken.

De restanten van het eeuwenoude Slot Schaesberg staan in Zuid- Limburg, middenin een heuvelrijk beekdal. Het kasteel en de bijbehorende bouwhoeve worden de komende jaren steen voor steen, daklei voor daklei, mergelblok voor mergelblok volgens de oude methodes herbouwd.

Tijdens de snuffelstage dagen we je uit om de hamer, beitel, troffel, voegijzer, smeedhamer en smeedijzer op te pakken en mee te bouwen! In de timmerwerkplaats maak je bijvoorbeeld een pen-gat verbinding voor de overkapping van de smederij en de smid leert je hoe je, in een vonkenregen, een spijker smeedt!

Natuurlijk krijg je ook een rondleiding over het terrein en maak je kennis met de geschiedenis en de toekomstplannen van Slot Schaesberg. Kortom een unieke ervaring die je nooit meer vergeet!

Inschrijven.
Deelname aan de snuffelstage is gratis en open voor iedereen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.
De lessen zijn helemaal op de praktijk gericht en worden gegeven door ervaren leermeesters, die de lessen aanpassen aan het niveau van de deelnemer. Heb je al ervaring, dan ga je in overleg met de leermeester zelfstandig aan de slag met een opdracht.

  

Programma.
Je leert:

Houtbewerken: Je krijgt uitleg over het gebruik van hamers, beitels, zagen, boren en andere gereedschappen. Je maakt een pen-gat verbinding die gebruikt wordt in de muren of het dak van de smederij.

Smeden: Je krijgt uitleg over het opbouwen van het vuur, de eigenschappen van smeedijzer, het gebruik van aambeeld, hamers en smeedtangen. Je smeedt een spijker die gebruikt wordt bij het opbouwen van de smederij.

Metselen: Je krijgt uitleg over het gebruik van profielen en troffels. Je leert het aanmaken van een kalkmortel. Je leert hoe je rechte lagen stenen metselt, die allemaal op de juiste hoogte liggen. Aan het einde van de les metsel je een paar stenen van de smidsvuren.

Voegen: Je krijgt uitleg over het gebruik van voegspanen en voegborden. Je maakt kennis met en oefent het voegen van verschillende voegprofielen. Aan het einde van de les voeg je een paar horizontale en verticale voegen tussen de stenen van de smidsvuren.

Rondleiding.
Tijdens een rondleiding over het terrein bezoek je en krijg je uitleg over, de restanten van het kasteel, de fundamenten van de Poorttoren, de groentetuin en het omliggende terrein. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld en de herbouwplannen uitgelegd.

Inschrijven.
Inschrijven gaat via het inschrijfformulier op www.revivak.eu/agenda of www.slotschaesberg.nl/nieuws. Je kunt ook een e-mail te sturen aan: aryan.klein@slotschaesberg.nl.
Zet in de e-mail je naam, adres, e-mail, telefoonnummer en geef aan of je al ervaring hebt in een van de onderwerpen van de snuffelstage.

Programma woensdag 4 en donderdag 5 april
Dag 1:

10.00 inloop

10.30 – 11.00 uitleg programma, voorstellen leermeesters, indelen groepen.

11.00 – 11.15 werkkleren aantrekken

11.15 – 13.00 Praktijkoefeningen.

13.00 – 13.45 lunch

13.45 – 15.30 Praktijkoefeningen.

15.30 – 16.30 omkleden, voorstellen Slot Schaesberg, nabespreking 1e dag

Dag 2:

9.00 inloop, werkkleren aantrekken

9.30 – 11.15 Praktijkoefeningen.

11.15- 13.00 Praktijkoefeningen.

13.00 – 13.45 lunch

13.45 – 15.30 Praktijkoefeningen.

15.30 – 16.30 omkleden, nabespreking, borrel.

 

Project Revivak is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu


schrijf je in