Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

27 June '18: Cursus ambachtelijk houtbewerken
← terug naar overzicht

info

       

Wil je ontdekken uit welk hout je gesneden bent? Of je weet dat al, maar wilt je kennis verdiepen? Schrijf je dan in voor onze 2-daagse cursus ambachtelijk houtbewerken bij Slot Schaesberg!


Slot Schaesberg.
De restanten van het eeuwenoude Slot Schaesberg staan in Zuid-Limburg, middenin een heuvelrijk beekdal. Het kasteel en de bijbehorende bouwhoeve worden de komende jaren steen voor steen, daklei voor daklei, mergelblok voor mergelblok volgens de oude methodes herbouwd.
 

Cursus ambachtelijk houtbewerken.
Tijdens deze (gratis) cursus ontdek je, onder begeleiding van een ervaren leermeester, de geheimen van dit oude ambacht. Je maak kennis met de eigenschappen van verschillende soorten hout en leert stapsgewijs het gebruik van verschillende hand- en elektrische (specialistische) gereedschappen.

Tijdens de cursus maak je houtverbindingen die gebruikt worden in de constructie van de ambachtelijke smederij van Slot Schaesberg. Heb je al ervaring met houtbewerken, dan krijg je uitdagende en aan je niveau aangepaste opdrachten. Je ontdekt niet alleen of houtbewerken iets voor je is, je krijgt ook informatie over wat je allemaal met hout kunt doen, als hobby of als werk.

Natuurlijk krijg je ook een rondleiding over het terrein en maak je kennis met de geschiedenis en de toekomstplannen van Slot Schaesberg. Kortom een unieke ervaring die je nooit meer vergeet!


Maquette van Slot Schaesberg zoals het herbouwd gaat worden.

Cursuslocatie.
De cursus wordt gegeven op het terrein van Slot Schaesberg. Slot Schaesberg-Laan 100, 6371 KZ, Landgraaf (Nederland).

Inschrijven.
Deelnemen aan de cursus is gratis en open voor iedereen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.
De lessen zijn helemaal op de praktijk gericht en worden gegeven door een ervaren leermeester, die de lessen aanpast aan jouw niveau. Heb je al ervaring, dan ga je in overleg met de leermeester, zelfstandig aan de slag met een opdracht.
 

Programma.
De cursus vindt plaats op 27 en 28 juni. Er is voldoende tijd om kennis te maken met de leermeester houtbewerken. Hij vertelt je waarom hij het vak zo leuk en boeiend vindt, waar je het vak kunt leren en wat je mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn.
    
Rondleiding.
Tijdens een rondleiding over het terrein bezoek je en krijg je uitleg over, de restanten van het kasteel, de fundamenten van de Poorttoren, de groentetuin en het omliggende terrein. De herbouwplannen en de bouw van de smederij worden uitgelegd.
 

Inschrijven.
Inschrijven gaat kan hier onderaan deze .

   

Programma woensdag 27 en donderdag 28 juni Woensdag:
09.30 Inloop.
10.00 – 10.10 Uitleg programma, voorstellen leermeester. 10.10 – 10.45 Kennismaking met Slot Schaesberg.
10.45 – 13.00 Instructie gebruik handgereedschappen en praktijkoefeningen.
13.00 – 13.45 Lunch.
13.45 – 16.00 Instructie gebruik elektrische gereedschappen en praktijkoefeningen. 16.00 – 16.45 Instructie pen/ gat verbinding.

Donderdag:
09.30 Inloop.
10.00 – 12.45 Praktijkoefeningen. 12.45 – 13.30 Lunch.
13.30 – 15.45 Praktijkoefeningen. 15.45 – 16.15 Nabespreking.

Project Revivak is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu


schrijf je in