Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

17 oktober '18: Bootcamp ambachtelijke botenbouw
← terug naar overzicht

Bootcamp ambachtelijke botenbouw
info

Wil je ontdekken uit welk hout je gesneden bent of je weet je dat al, maar wilt je kennis verdiepen?
Schrijf je dan in voor onze 3-daagse bootcamp ambachtelijke botenbouw op 27, 28 & 29 november 2018 bij Slot Schaesberg in Landgraaf!

Slot Schaesberg
De restanten van het eeuwenoude Slot Schaesberg staan in Zuid-Limburg, middenin een heuvelrijk beekdal. Het kasteel en de bijbehorende bouwhoeve worden de komende jaren steen voor steen, daklei voor daklei, mergelblok voor mergelblok volgens de oude methodes herbouwd.

Bootcamp ambachtelijke botenbouw
Tijdens deze (gratis) bootcamp ontdek je de geheimen van dit oude ambacht, onder begeleiding van ervaren botenbouwer Bert van Baar, van de Bootbouwschool in Den Helder. Je maak o.a. kennis met de grondbeginselen van botenbouw, verschillende afschrijftechnieken. Je leert stapsgewijs het gebruik van verschillende hand- en elektrische (specialistische) gereedschappen.

Tijdens de bootcamp leer je houtverbindingen die gebruikt worden in de constructie van een historische eikenhouten praam, Deze praam zal na voltooiing, ingezet worden als veerpont op de Slotgracht van Slot Schaesberg. Heb je al ervaring met houtbewerken, dan krijg je uitdagende en aan je niveau aangepaste opdrachten. Je ontdekt niet alleen of ambachtelijk houtbewerken en botenbouw iets voor je is, je krijgt ook informatie over wat je allemaal met hout kunt doen, als hobby of als werk.

Natuurlijk krijg je ook een rondleiding over het terrein en maak je kennis met de geschiedenis en de toekomstplannen van Slot Schaesberg. Kortom een unieke ervaring die je nooit meer vergeet!

Locatie
De bootcamp ambachtelijke botenbouw wordt gegeven op het terrein van Slot Schaesberg. Slot Schaesberg-Laan 100, 6371 KZ, Landgraaf (Nederland).

Inschrijven
Deelnamen aan de bootcamp is gratis en open voor iedereen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.
De lessen zijn helemaal op de praktijk gericht en worden gegeven door ervaren leermeesters, die de lessen aanpast aan jouw niveau. Heb je al ervaring, dan ga je in overleg met de leermeester, zelfstandig aan de slag met een opdracht.

Programma
De Bootcamp vindt plaats op 27, 28 & 29 november 2018. Er is voldoende tijd om kennis te maken met de leermeester houtbewerken. Hij vertelt je waarom hij het vak zo leuk en boeiend vindt, waar je het vak kunt leren en wat je mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn.

    Foto 1. Maquette van Slot Schaesberg zoals het herbouwd gaat worden.
 
Presentatie & Rondleiding.
Tijdens een presentatie en rondleiding over het terrein bezoek je en krijg je uitleg over, de geschiedenis en restanten van het kasteel, de fundamenten van de Poorttoren, de historische groentetuin en het omliggende terrein. Tevens uitleg over het herbouw project.

Inschrijven
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar: info@slotschaesberg.nl. o.v.v. inschrijving bootcamp botenbouw.
Zet in de e-mail a.u.b. je naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geef aan of je al enige ervaring hebt met houtbewerken.

Programma dinsdag 27, woensdag 28 en donderdag 29 november

Dinsdag 27 november:
09.30 - Inloop.
10.00 - 10.30 Voorstellen leermeesters& uitleg programma,
10.30 - 11.30 Presentatie & rondleiding Slot Schaesberg.
11.30 - 13.00 Start bootcamp ambachtelijke botenbouw
13.00 – 13.45 Lunch.
13.45 – 16.00 Instructie veilig gebruik gereedschappen en praktijkoefeningen.

Woensdag 28 november:
09.30 - Inloop
10.00 – 11.00 Praktijkoefeningen. 13.00 – 13.45 Lunch.
13.45 – 16.00 Praktijkoefeningen

Donderdag 29 november:
09.30 - Inloop.
10.00 - 12.45 Praktijkoefeningen 13.30 - Lunch.
13.00 - 15.45 Praktijkoefeningen. 15.45 - 16.15 Nabespreking.

Project Revivak is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu