Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

23 oktober '18: GROEP MONUMENT GEEFT MEERWAARDE AAN HISTORISCHE IEPERSE MENENPOORT
← terug naar overzicht

GROEP MONUMENT GEEFT MEERWAARDE AAN HISTORISCHE IEPERSE MENENPOORT
info

De replica’s van de Australische leeuwen van de Menenpoort in Ieper zijn klaar. De beelden wacht begin volgende maand een feestelijke inhuldiging. Het familiebedrijf Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft de beelden gemaakt. Inzake renovatie van gebouwen, onderdelen van gebouwen of monumenten kent het nichebedrijf zijn gelijke niet.

“Het was geen gemakkelijke klus, vooral omdat we geen beroep konden doen op de originele exemplaren”, aldus Koen Hubo van het bedrijf. “We hebben er dan ook een hele tijd moeten aan werken.” De leeuwen zijn vervaardigd uit Belgische blauwsteen.

In een eerste fase werden de leeuwen op basis van 3D-scans van de originelen met een freesmachine uit grote steenblokken gehouwen. Daarna werden ze manueel door steenkappers afgewerkt. De replica’s wegen ongeveer 1.200 kilogram per stuk en zullen op de stenen sokkels worden gezet waar ook de originele beelden in 2017 stonden. Op 5 november is er een feestelijke inhuldiging.

“We roepen iedereen op om de officiële inhuldiging van de leeuwen te vieren”, aldus de stad Ieper. “We doen dat graag samen met zoveel mogelijk Ieperlingen, het stadsbestuur, een delegatie van de Australische overheid en het Australian War Memorial, de Commenwealth War Graves Commission en de Last Post Association.”

Bron: Made in West-Vlaanderen