Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

25 april '17: Hoe komt het toch dat zoveel mensen een achternaam hebben als 'Timmermans'?
← terug naar overzicht

Hoe komt het toch dat zoveel mensen een achternaam hebben als 'Timmermans'?
info

Denk je dat je achternaam ontstaan is tijdens het bewind van Napoleon? Dan moeten wij je waarschijnlijk teleurstellen.

Achternamen zijn van alle tijden. Deze waren misschien niet officieel geregistreerd, maar die waren er al eeuwen. Vanaf de Germanen in de 5e eeuw zien we dat er een systeem ontstaat. In de middeleeuwen werd een tweenamensysteem ingevoerd. Deze bestond uit je naam en je bijnaam, zoals Pepijn de Korte of Karel de Grote. 

Patroniemen of vadersnamen waren ook al aanwezig. De zoon of dochter kreeg dezelfde naam als deze van zijn of haar vader. De zoon van Jan heette Janszoon of Janssens. De intrede van Napoleon op het politieke toneel zorgde er vooral voor dat de de burgerlijke stand zijn intrede deed. Geboorte, huwelijk of sterfte werden geregistreerd op het gemeentesecretariaat.

Roots van ambachtsman?

Deed uw voorvader een beroep binnen een ambacht zoals een volder, iemand die stoffen volt of waterdicht maakt? Dan krijg je de naam Devolder. Deze verwijst naar het beroep van jouw voorouders en geeft je historische informatie waar je alleen maar kan van dromen. Check jouw familienaam via de volgende website. Misschien liggen jouw roots wel in de ambachtswereld?

Bron: http://www.historien.nl/de-geschiedenis-van-de-achternaam/