Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

21 december '18: Revivak inspireert tot een restauratiecentrum in kerk Bassevelde
← terug naar overzicht

Revivak inspireert tot een restauratiecentrum in kerk Bassevelde
info

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn en een toenemende waardering voor verfijnd ambachtelijk werk. Deze trend vertaalt zich niet in meer instroom binnen de bouw en restauratiesector. Revivak (REVIVAL VAKMANSCHAP) is een Interreg-projectproject dat jongeren en werkzoekenden wil stimuleren om te kiezen voor een job als vakman.

Vanwege het maatschappelijke belang om de “infrastructuur voor vakmanschap” in Vlaanderen en Zuid-Nederland te verbeteren en te versterken is vanuit Revivak het initiatief genomen om restauratiecentra te ontwikkelen. Na kloostercomplex Steyl en slot Schaesberg, beide gelegen in Nederlands-Limburg,  is recent het initiatief genomen voor een derde restauratiecentrum in de voormalige kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt te Bassevelde (Oost-Vlaanderen). Daartoe hebben Stichting Behoud Monumenten Brabant als projectverantwoordelijke van Revivak en Opleidingscentrum Hout & Bouw (Hansbeke) een intentieovereenkomst gesloten. 

In  het kerkgebouw OLV Onbevlekt in Bassevelde wordt nu een expertise- en restauratiecentrum ontwikkeld. Er worden onder meer opleidings- en kennismakingsdagen georganiseerd voor leerlingen die interesse hebben in een technische vakopleiding, of een vervolmakingsopleiding in ambachten willen volgen. De kerk van Bassevelde is een prachtig gebouw om nader kennis te maken met het restauratievakgebied. In de kerk zijn allerlei toepassingen verwerkt die met ambachten te maken hebben (o.a. steenkappen, smeden, metselen, leien leggen, schilder- en decoratietechnieken). Op inzichtelijke wijze vindt hier voortaan kennisoverdracht plaats op het gebied van vakmanschap en ambachtelijk werk.

Voor meer informatie: peter.geirnaert@hotmail.com

Voormalige kerk OLV Onbevlekt in Bassevelde.

Feestelijke opening van project Kunst Over de Grens op 8 sept 2016 met Minister van Cultuur Sven Gatz (midden), burgemeester van Assenede Philippe De Coninck (l), burgemeester van Terneuzen Jan A.H.Lonink (r.), burgemeester van Evergem Yoeri De Martelaere (r.) en wethouder van de gemeente Terneuzen  Frank.O.van Hulle (r.)

Het Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw brengt vakmensen op verschillende niveaus in contact met producenten van bouwproducten en met leerlingen die op zoek zijn naar een degelijke opleidings-en stageplaats. Op de foto leerlingen van Edugo scholengroep Technisch onderwijs tijdens een bezoek aan de kerk van Bassevelde op 4 juni 2018.