Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

20 februari '18: Twintig cursisten leren het eeuwenoude ambacht van haagleiden
← terug naar overzicht

Twintig cursisten leren het eeuwenoude ambacht van haagleiden
info

Twintig enthousiaste cursisten hebben onlangs de handschoenen aangetrokken om de knepen van het vak ‘heggen leggen’ (de haag te kappen, te leggen en te vlechten) te leren en toe te passen op de meidoornhaag in de Huwynsbossen van Lichtervelde.

Het was ‘Inverde’ die instond voor de cursus en voor de leerrijke en boeiende lesdag. Met dank aan ANB voor het ter beschikking stellen van de meidoornhaag in het Lichterveldse bos. Met deze cursus willen het Agentschap voor Natuur en Bos, Inverde en Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, de traditie van heggenvlechten in ere herstellen.

De techniek werd in onze streken meer dan 2000 jaar toegepast. Dit vooral om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen en rond de weilanden om het vee op het perceel te houden. Door de komst van prikkel- en rasterdraad zijn veel heggen echter verdwenen en aan het onderhoud van oude en recent geplante heggen wordt niet veel aandacht besteed. Haagleiden is ook bevorderlijk voor de biodiversiteit. Gevlochten hagen bieden bijvoorbeeld een ideale nestgelegenheid voor vogels.

Bedoeling van de cursus gegeven door Valentijn Decock van Inverde en die ook een voormiddag theorie inhield, was de liefhebbers van landschap en cultuurhistorie op weg te zetten bij het haagleiden en zo bij te dragen aan de schoonheid en de kwaliteit van het landschap.

BRON: Het Nieuwsblad