Nieuwsbrief
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
Interreg : European Territorial Co-operation

11 april '17: Vakmanschapsbeurs in Noord-Brabant is een succes
← terug naar overzicht

Vakmanschapsbeurs in Noord-Brabant is een succes
info

Op 5-6-7 april 2017 werd in ’s-Hertogenbosch de eerste vakmanschapsbeurs binnen Revivak georganiseerd. De vakmanschapsbeurs vond plaats tijdens het Erfgoedevent in de Brabanthallen. Meer dan 5.000 bezoekers hebben in 3 dagen tijd het event bezocht. Door de integratie van de vakmanschapsbeurs met het erfgoedevent werd een grotere doelgroep bereikt en een uitgebreid programma aangeboden.

DAG 1: Cursus

Op de eerste dag was er een groep van circa 25 deelnemer, waaronder een aantal jonge Syriërs. De deelnemers zijn vooral naar de beurs gekomen om meer te weten te komen over het ambacht van decoratie- en bladgoud schilderen in de restauratiesector. Na het theoretische deel konden ze aan de slag met het product onder leiding van een ervaren leermeester. Voor de lunch werden de werkzoekenden in contact gebracht met de arbeidsbemiddelaars van het UWV om de verbinding naar werk in de restauratiesector te leggen. Na de lunch bezochten de jongeren en werkzoekende een aantal restauratieschilders op de beursvloer. Tijdens de afsluitende borrel konden de vaklieden in spé napraten over hun ervaringen op de beurs onder het genot van een drankje.

Cursus bladgoudschilderen Revivak

DAG 2:  Bootcamp

De groep van wederom circa 25 deelnemer mocht die dag kennis maken met het ambacht houtbewerking in de restauratiesector. Gedurende de dag werden ze meegenomen in de wereld van hout. Voor de lunch werden de werkzoekenden in contact gebracht met de arbeidsbemiddelaars van het UWV om de verbinding naar werk in de restauratiesector te leggen. Na de lunch bezochten de jongeren en werkzoekende een aantal hout of hout gerelateerde bedrijven op de beursvloer. Op het einde kon men opnieuw netwerken bij een hapje en drankje.

DAG 3: Bootcamp en vakmanschapsbeurs

Op de derde dag gingen de jongeren en werkzoekenden naar een werkplaats in Oss en een restauratieproject te Breda. De groep mocht in de houtwerkplaats bij Bouwmensen te Oss zelf aan de slag met hout. Onder toeziend oog van de ervaren leermeester mocht men zelf houtbewerken. Na de lunch trok de karavaan naar een restauratieproject te Breda. Het betrof een oude boerderij die gerestaureerd werd. Onder leiding van de uitvoerder werd de bouwplaats bezocht en een nadere toelichting op het project gegeven. De jongeren en werkzoekenden kijken terug op een leerzame twee dagen en een aantal van hen wil verder in de restauratiesector. Ook hopen een aantal de werkzoekenden snel aan de slag te kunnen in de restauratiesector.

Bootcamp Revivak

 

Vakmanschapsbeurs

Diezelfde ochtend startte ook de beurs. REVIVAK-partners, Provincie Noord-Brabant en Stichting Monumentenhuis Brabant deelden samen met Monumentenwacht Brabant en UWV een stand op de beurs. Studenten werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant vertelden aan de bezoekers van de stand over Revivak en de projecten van de provincie op het gebied van jongeren en vakmanschap. Het publiek dat de stand bezocht was divers: studenten, docenten, ondernemers, particulieren, verenigingen,... Naast de provincie Noord-Brabant waren er andere deelnemers aan de beurs. Dit betroffen zowel Nederlandse als Vlaamse deelnemers op het gebied van onder meer vakmanschap. Ook konden deelnemers aan de beurs diverse lezingen bijwonen. Aan het einde van de dag werd de beurs afgesloten en kan worden teruggekeken naar een succesvolle Vakmanschapsbeurs binnen Revivak.

Revivak vakmanschapsbeurs